Gezonder eten en drinken tijdens de Summer Games

De Summer Games hebben als doel om met extra sport- en spelactiviteiten jongeren in beweging te brengen. Bij deze sport- of spelactiviteiten wordt vaak wat gedronken en is er wat te eten. Volgens ons passen blikken energy-drink, zakken chips en snoep daar niet goed bij. Wat dan wel? Om de deelnemers van deze activiteiten te verleiden om voor de gezondere keuze te gaan, helpen we een handje. Wij geven je een aantal tips en voorbeelden om gezonder eten en drinken aan te kunnen bieden bij een Summer Games activiteit. Wist je trouwens dat Summer Games organisatoren in bijvoorbeeld Arnhem dit bij alle activiteiten al hebben gedaan?

De Summer Games is er speciaal voor jongeren. Die willen we helpen met het maken van de gezonde keuze. Hoe? Maak de gezonde keuze de makkelijke keuze! Bied altijd water, verse (snack)groente en/of fruit aan. Zorg dat je aanbod bijna alleen bestaat uit gezondere keuzes en dat je reclame- en sponsormateriaal alleen van partijen of merken met een gezond imago is. Tot slot: zorg dat je al die gezondere keuzes mooi presenteert en promoot, om jongeren te helpen om gezonder te kiezen.

INSPIRATIE VOOR DE GEZONDERE KEUZE

• Water, zoals een watertap, flesjes water (ook watertappunten) en light varianten frisdrank.

• Groente (als snack, op broodjes en in gerechten) en fruit (bijvoorbeeld fruitkraam met gesneden fruit).

• Kleine portie snacks, zoals waterijsjes (perenijsje, raketje) en zakjes popcorn.

• De kleinere portie friet als standaard.

• Tosti’s met volkoren- of bruinbrood.

• Belegde broodjes met volkoren- of bruin brood, bij voorkeur besmeerd met margarine of halvarine en belegd met Schijf van Vijf beleg; denk bijvoorbeeld aan (combinaties van) groente, fruit, light zuivelspread, vis, 30+ kaas, mozzarella, ei, 100% pindakaas of notenpasta en 1 eetlepel hummus.

• Gerechten zoals een poké bowl op basis van groente en zilvervliesrijst (evt. zonder vis).

Op zoek naar meer inspiratie? Ga dan naar de receptenpagina van het Voedingscentrum. Bekijk ook de inspiratiebrochures en een productenlijst toepasbaar voor activiteiten van Summer Games. Bied je een groter assortiment aan tijdens een activiteit dan is de Checklist Richtlijn Eetomgevingen van het Voedingscentrum goed bruikbaar.

SPONSOREN

• Betrek je (lokale) sponsoren bij je activiteit? Laat bedrijven vanuit de foodsector alleen sponsor en zichtbaar zijn met producten die voldoen aan de gezondere keuze vanuit de Richtlijn Eetomgevingen van het Voedingscentrum.

Bijkomend voordeel is dat je hiermee de impact vergroot van je activiteiten en wat je daarmee wilt uitstralen. Summer Games: aansprekende sport- en spelactiviteiten voor jongeren, een gezonder aanbod van eten en drinken en daarbij passende sponsoring, heel logisch toch!

Wil je meer weten of heb je hulp nodig? Neem dan contact op met info@teamfit.nl

Over JOGG Teamfit

Teamfit is een werkwijze van JOGG. JOGG maakt de fysieke en sociale leefomgeving van kinderen en jongeren gezonder. Samen met gemeenten, maatschappelijke organisaties en bedrijven vormt JOGG een werknet. Zo werken ze samen aan een onderbouwde, integrale methodiek: de JOGG-aanpak. Daardoor groeit onze jeugd op tot een gezonde generatie. Een gezonde toekomst begint bij een gezonde jeugd. JOGG is partner van SummerGames 2021.